Ingredienser
- ▢ 350 g vand – lunkent, svarende til 3,5 dl.
- ▢ 40 g gær
- ▢ 1 stort æg
- ▢ 600 g hvedemel – evt. lidt mere mel
- ▢ 50 g sukker
- ▢ 2 tsk salt – strøgne
- ▢ 50 g smør – meget blødt
- ▢ 100 g gulerod – reven
Fremgangsmåde
- Smuldr 40 gram gær ned i 350 gram vand i røreskålen, og rør gæren ud.
- Kom 1 stort æg i og rør den ud i gærvæsken.
- Bland 600 gram hvedemel i en anden skål med 50 gram sukker og 2 teske salt og kom det i dejen på én gang. Ælt nu 5 minutter ved høj hastighed, og dejen er stadig noget fast. Det skal den være. Ælt så tre minutter ved lav hastighed.
- Tilsæt så 50 gram smør (blødt), og ælt dejen i yderligere tre minutter ved lav hastighed.
- 100 gram gulerod vaskes og rives på den grove side af rivejernet. Kommes i dejen, som derefter æltes igennem i et par minutter.
- Læg dejen ud på køkkenbordet og træk den et par gange og fold den sammen. Lægges i en skål, som beklædes med husholdningsfilm. Hæver 15 minutter.
- Tag dejen ud på køkkenbordet igen, og fold den igen et par gange. Den skal IKKE æltes. Kom lidt mel på bordet.
- Del dejen i 15 lige store stykker, som spændes op til boller, der sættes på en bageplade med bagepapir. Tre rækker med fem boller i hver, og de må gerne stå lidt tæt og vokse sammen under bagningen i ovnen.
- Beklæd igen med husholdningsfilm og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Til pensling piskes 1 æg sammen med 4 spiseskefulde mælk og 1 nip salt. Gulerodsbollerne pensles med æggemassen og bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, hvor de skal have omkring 15 minutter.