Ingredienser
25 gram gær
1/2 liter vand
1 dl mælk (her kan man også sagtens bruge ymer)
1 spsk honning
3 dl fuldkornsmel eller grahamsmel
9 dl hvedemel
2 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Start med at opløs gæren i vand og mælk
- Derefter tilsættes honningen – dette røres godt rundt
- Salt tilsættes sammen med fuldkornsmel og det hele røres godt sammen
- Tilsæt resten af melet og rør det godt ind i dejen, men sørg for, at den virker løs – der må ikke arbejdes for meget med den
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur i 1-2 timer. Nogle gange er en enkelt time nok, men dejen tager på ingen måde skade af, at stå længere end de 2 timer. Dejen kan nemt sættes over om aftenen, og hæve til næste morgen
- Efter hævningen hældes dejen forsigtigt ud på et køkkenbord, som er drysset med mel. Dejen skal på ingen måde æltes! Brug en dejskraber og del dejen i det ønskede antal portioner, som formes til kurvertbrød eller baguettes
- Bag dem med det samme ved 230 grader (sæt evt. en bradepande i bunden af ovnen med vand, så ovnen bliver fuld af damp. Når bollerne skal ind er det vigtigt at gøre det hurtigt, så dampen bliver inde i ovnen)
- Bag bollerne i ca. 14-16 min
Link til opskrift