Ingredienser
Dag 1 – opstart:
2 dl stuetempereret vand
50 g hvedemel
25 g rugmel
25 g fuldkornshvedemel

Dag 3-6 (+ efterfølgende opfriskning fremover):
50 g surdej
15 g rugmel
15 g fuldkornshvedemel
25 g hvedemel
0,5 dl stuetempereret vand
Fremgangsmåde

Dag 1
Rør vand og mel sammen, til det er helt ensartet i konsistensen.

Lad det stå i skyggen på køkkenbordet i et glas eller en skål med låg. Låget skal ikke sluttet tæt, men blot lægges over. Temperaturen skal hele ugen gerne være behagelig stuetemperatur, omkring 20-21 grader. På en varm sommerdag er det derfor en god ide at stille surdejen i det køligste rum, hvor temperaturen er mest stabil over døgnet.

Nu skal surdejen have fred og tid til at udvikle sig i cirka to døgn inden du starter med at fodre den

Dag 3-6
Nu vil surdejen boble og dufte syrligt – af en mellem ting mellem kærnemælk og mild eddike. Hvis der er en skorpe på toppen af surdejen inden den skal friskes op, så skrab den af og kasser den.

Rør surdejen ellers igennem hver dag og tag cirka 50 g surdej fra. Resten af surdejen kasseres. Bland de 50 g surdej med frisk vand og mel.

Herefter vil surdejen som regel være klar til bagning på 5. eller 6. dagen. Se tip i beskrivelsen under tips, hvordan du tester om den er klar.

Opfriskning af surdejen fremover
Hvor ofte din surdej skal fodres og vedligeholdes er forskelligt alt efter temperaturer, meltype og opbevaring. Så her er det om at prøve sig frem og tjekke hvordan surdejen ser ud til at have det. Regn med opfriskning herefter ca. hver 2-3 dag, resten af surdejens levetid når den opbevares ved stuetemperatur (19-21 grader) og hver 5-7 dag ved opbevaring i køleskab

Kategori