
1,50 dl mælk
100 g smør
25 g gær
2 æg
50 g sukker
60 g grahamsmel, eller groft ølandshvede
300 g hvedemel, måske en smule mere
1 vaniljestang, kornene herfra, alternativt vaniljepulver
1 tsk stødt kardemomme
0,50 tsk salt
Remonce
100 g sukker
100 g marcipan
100 g smør
1 tsk kanel
Vaniljecreme
1 vaniljestang, kornene herfra, alternativt vaniljepulver
20 g sukker
1 æg
2 spsk majsstivelse
2,50 dl mælk
Dejen
Lun mælk i en gryde, til det er omkring 40-45 grader varmt.
Tag gryden af varmen og rør smør i mælken. Når smørret er smeltet, smulres gær i og røres rundt.
Bland ølandshvede i en skål med vanilje, sukker, salt og kardemomme.
Tilsæt de to æg og de tørre ingredienser i gryden. Rør godt rundt. Tilsæt derefter hvedemel, lidt efter lidt.
Ælt dejen godt på bordpladen i omkring 5 minutter. Dejen skal være smidig og blød uden at klistre til hænderne. Alt afhængig af hvilken mel der bruges, kan mængden variere lidt, jeg plejer at bruge omkring 4,5 dl, svarende til knap 300 gram
Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 30-45 minutter.
Vaniljecreme
Pisk æg, sukker, majsstivelse og vanilje godt sammen i en skål.
Varm mælken i en gryde til omkring 60 grader og hæld den over i æggeblandingen i skålen.
Rør sammen og hæld blandingen af æg og mælk tilbage i gryden.
Pisk med et piskeris, mens blandingen varmes op og cremen bliver tyk. Den skal koge i ca. 1 minut under kraftig piskning.
Remonce
Ælt sukker og marcipan sammen, pisk derefter hurtigt smør og kanel i med en elpisker, det må endelig ikke overpiskes.
Form fastelavnsbollerne
Når dejen har hævet, så rulles den ud i en stor firkant, lidt under ½ cm tykt, og skæres ud i firkanter a ca. 15×15 cm.
På hver firkant lægges 1 spsk. remonce og 1 spsk. creme.
Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder hvor fyldet kan løbe ud.
Læg dem på en bagepladen med bagepapir og samlingen nedad.
Lad fastelavnsbollerne hæve igen i omkring 30-45 minutter under et rent viskestykke.
Når de er hævet færdigt, pensles med mælk og bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i omkring 15-20 minutter.
Lad fastelavnsbollerne køle lidt af på en rist og pisk imens en tyk hvid og chokoladebrun glasur til at pynte de lækre fastelavnsboller med