Ingredienser
Til ca. 12-15 stk.

25 g gær
5 dl lunken vand
2 tsk salt
1 spsk sukker
300 g groft mel, hvid hvede, fintmalet fuldkornshvedemel, rugmel osv.
600-800 g hvedemel
Ex. Korn/frøblanding, sesam, birkes til top
Fremgangsmåde

Rør gæren ud i vandet i en lille skål og lad det stå et par minutter.

Kom melet i røreskålen og bland det med salt og sukker.

Kom gær og vand i melet og ælt dejen til den er smidig og glat. Det må ikke være klistret for alt for blød – til evt. mere mel, hvis det behøves.

Dæk dejen til og lad den hæve 45 minutter.

Hæld dejen ud på et bord og del den i 10-12 stykker. Rul stykker til boller og lad dem hvile 5 minutter, så de er nemmere at forme.

Tryk tommelfingren igennem midten af bollen til et hul og hiv/drej med fingrene lidt ud i det – hullet skal være relativ stort, da det krymper.

Kom bagelsene på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve 20 minutter under et fugtigt viskestykke.

Kom 3 liter vand + 1 tsk natron i en stor gryde og kog det op. Brug et stor flad hul-ske, til at sænke ringene i vandet. Kog 2 ringe af gangen, når de flyder op til toppen, så kog dem 1-2 minutter på hver side. jo længere, jo sejere bagels.

Kom de kogte ringe på et rent viskestykke og lad dem dryppe lidt af. Dernæst kommes ringene på en bageplade med papir.

Drys med topping.

Bag dem ved 225 grader i ca. 20 minutter indtil de er gyldne.

Tag dem ud og lad dem afkøle på en bagerist.

Kategori